Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a klímaberendezés kiválasztása során?

 • Fontos eldönteni, milyen helyiségben van szüksége a klímára. A hűteni, fűteni kívánt helyiség mérete alapján célszerű meghatározni a légkondicionáló teljesítményét. Kisebb helyiségekbe elég egy alacsonyabb teljesítményű klíma, míg tágas terek hőmérsékletének szabályozására erőteljesebb klímaberendezés javasolt. A belmagasság és a külső szigetelés is befolyásoló tényezők. Gondolta volna, hogy az épület tájolása is hatással van a klíma teljesítményére? Ahová nyáron folyamatosan besüt a nap, ott nagyobb hűtőteljesítményű készüléket célszerű választani.
 • A klíma jövőbeli funkciója is meghatározó szerepet tölt be a klímaberendezés kiválasztásában. Amennyiben szeretnénk fűtésre is használni, jó megoldást jelent egy inverteres klíma beszerelése. Ez a fajta klímaberendezés akár -30°C kinti hőmérséklet esetén is képes a helyiséget kellemesen melegre felfűteni.
 • A klímaberendezés kiválasztásakor érdemes figyelni a klíma által kibocsátott zajszintre is, hiszen álmunkat a kellemetlenül zúgó légkondicionáló könnyen megzavarhatja. Termékeink pontos zajkibocsátásáról az egyes termékek adatlapján tájékozódhat.
 • Napjaink klímaberendezései energiatakarékossági szempontból többnyire A++-tól E-ig terjedő energiaosztályokba sorolhatók. A készülékek közül az A+ jelzésűek már jónak nevezhetőek, majd a ’+’ jelek számának növekedésével jelzik az egyre jobb energiahatékonyságú klímaberendezéseket, melyek alacsony fogyasztás mellett érnek el nagy teljesítményt.

Milyen teljesítményű klímára van szükségem?

 • A megfelelő teljesítmény kiválasztásához figyelembe kell venni a helyiség hőszükségletét, amelyet befolyásol a belmagasság, a belső hőforrások mennyisége (radiátor, konvektor, padlófűtés stb.), a falak, ablakok mérete és szigetelése, valamint a helyiség belső építészeti kialakítása. Általános szabályként elmondható, hogy egy 30-40 négyzetméteres helyiség hűtéséhez 3,5 kW teljesítményű klíma szükséges.

Mi az az inverteres klímaberendezés?

 • Napjainkban szinte már csak ez a fajta klíma van forgalomban, hiszen működése sokkal modernebb a korábbi klímákhoz képest. Az inverteres klíma igazán sosem kapcsol be vagy ki, ezáltal elkerülhető a bekapcsoláskor jelentkező áramlökés, ami az elektromos hálózatot jelentősen leterhelheti. Az inverteres teljesítményvezérlés állandó szabályozást tesz lehetővé, ezáltal az inverteres klímaberendezés pont akkora teljesítménnyel üzemel működésének minden pillanatában, amekkorát a körülmények megkívánnak. 

Mennyit fogyaszt a klíma?

 • Klímavásárlás esetén fontos kérdés a jövőbeli fogyasztás felmérése. Légkondicionálónk fogyasztása nagyban függ a teljesítményétől, valamint attól, hogy hogyan használjuk. Kínálatunkban megtalálható inverteres klímaberendezések fogyasztása csupán töredéke a korábbi technológiájú klímatípusoknak.
 • Egy normál 3,5 kW-os inverteres klíma nem 3,5 kW áramot fogyaszt, hanem ennek az értéknek maximum a harmadát, kb. 1000-1200 kWh-t (ez függ attól is, hogy a klímát milyen időszakban, mennyi időtartamig stb. használják).

Hova célszerű elhelyezni a berendezést?

 • A klímaberendezések beltéri egységeinek elhelyezése kiemelten fontos a megfelelő hőmérséklet elérése érdekében. Fontos, hogy a berendezés hűtési és fűtési üzemmódban is hatékonyan tudjon dolgozni.  Figyelni kell rá, hogy a berendezés közvetlen közelében ne legyen olyan zavaró felület vagy tárgy (pl. túl közel lévő függöny, polc stb.), amely zavarhatná a befújt levegő megfelelő áramlását.

Miért és milyen gyakran kell a klímát karbantartani?

 • Klímaberendezések esetén fontos a megfelelő karbantartás, hiszen ezzel biztosítható a készülék hosszútávon is megfelelő üzemelése. A szakemberek által végzett karbantartásokkal a gyártói jótállás hosszabbítható meg. 
 • Szakember segítségével legalább évente egyszer (hűtési / fűtési szezon előtt) ajánlott a légkondi tisztítása, abban az esetben azonban, ha fűtésre is használjuk, évente kétszer: ősszel és tavasszal is érdemes, ezzel is növelve az eszköz élettartamát. 

Mennyi idő alatt telepítik a klímát?

 • A telepítés nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, a helyi adottságoktól függően.