Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hőszivattyú

OptimumKlíma
2021. 08. 02. 16:04:00

Fűtés? Hűtés? Melegvíz? Hőszivattyú!

Egy új ház építésénél mindig nagy fejtörést okoz, hogy milyen fűtési rendszert alakítsunk ki, amely kellőképpen hatékony, ugyanakkor alacsony rezsiszámlát eredményez és még esetleg környezetbarát is. A gázfűtéstől a napelemmel kombinált elektromos fűtésig számos lehetőség közül választhatunk igényeink, a ház adottságai és pénztárcánk alapján. Az utóbbi években az “étlapra” a hőszivattyú is felkerült, sőt egyre népszerűbb az építkezők és a felújítók körében is, hiszen minden kritériumnak eleget tesz.

Mi az a hőszivattyú és hogyan működik?

 

Minden háztartásban található ma már hőszivattyú, úgy hívják hűtőszekrény. A fűtésre használt hőszivattyú ugyanazon elv szerint működik, csak éppen fordítva: az alacsonyabb hőmérsékletű levegőből elvonja a hőt és a magasabb hőmérsékletű helyre szállítja egy közvetítő anyag, a legtöbb esetben víz segítségével.

 

De mégis hogyan tudunk fűteni a levegővel, amikor télen odakint hideg van?

 

Amikor a hőmérséklet a -20 C°-ot súrolja, az fizikai értelemben még nagyon is melegnek számít. A Celsius skálán az abszolút nulla fok -273,15 fok, az ettől melegebb közegből mindig lehet energiát, hőt felvenni. Amennyiben tehát odakint -20 C° van, az még 253 fokkal melegebb az abszolút nulla foknál, ami azt jelenti, hogy óriási még a hőtartalma. Ezt az energiát hasznosítja a hőszivattyú.

 

Miért jobb a hőszivattyú mint más fűtési megoldások?

 

A hőszivattyúknak négyféle fajtáját különböztetjük meg:

1.       levegő-víz hőszivattyú, amely a levegőből nyeri ki a hőt és víz cirkulálásával juttatja el a megfelelő helyre;

2.       víz-víz hőszivattyú, amely kutak létesítését követően a talajvizet használja fűtésre;

3.       talajhő-víz hőszivattyú, amely a felszínközeli talajrétegek hőkapacitását aknázza ki;

4.       geotermikus hőszivattyú, amely a föld mélyének hőjét hasznosítja.

 

Felépítését és kiépítését tekintve a levegő-víz hőszivattyú a legegyszerűbb, és éppen ezért ez a típus a legelterjedtebb Magyaroszágon. Egy beltéri és egy kültéri egységből áll, amelyek telepítése nem igényel különösebb előkészítést és akár egy nap alatt is kivitelezhető. A levegő-víz hőszivattyú nem csupán fűtésre használható, hanem melegvíz előállításra, sőt hűtésre is! A berendezés a levegő hőjét használja, amely megújuló energiaforrás, a károsanyag-kibocsátása pedig elenyésző, így tehát igazán környezetbarát megoldásról van szó.

 

Miért éri meg a hőszivattyút választani?

 

Amikor a hőszivattyú mint fűtési megoldás szóba kerül, sokan magasnak találják a beruházás összegét. Igen, ez a rendszer valóban drágább, mint egy gázcirkó vagy egy fatüzelésű kazán és a hozzá tartozó rendszer kiépítése. Azonban ha a hőszivattyút egy jól szigetelt, korszerű nyílászárókkal felszerelt házba telepítjük, és megfelelő időközönként gondoskodunk a karbantartásról, akkor sokat spórolhatunk vele. Alkalmazásával jelentősen csökkenthető az energiaszámla, kedvezményes elektromos áram tarifát igényelhetünk rá, sőt napelemmel kombinálva akár teljesen nullázhatjuk is a háztartás energiaköltségeit. A levegő-hőszivattyús rendszer kialakítása egy átlagos családi ház esetében 2-3 millió forintba kerül, amelynek megtérülési ideje új építésű ingatlan esetében mindössze 2-3 év, kész ház fűtésrendszerének korszerűsítése esetén kb. 10 évvel kell számolnunk.