Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klíma karbantartás

OptimumKlíma
2021. 07. 02. 16:20:00

A klíma karbantartása sokszor a garancia feltétele

Megvásárlása és beüzemelése után a klíma berendezésről ugyanúgy gondoskodnunk kell, mint az autónkról. Már csak azért is, mert a gyártók sokszor csak abban az esetben nyújtanak garanciát a készülékre, hogy ha rendszeres karbantartást végeztetünk rajta. Hogy hány alkalmat értenek pontosan a rendszerességen, arról érdemes a vásárláskor tájékozódni.

De nem a garancia az egyetlen érv az időközönkénti klíma karbantartás mellett. Az alábbiakban felsoroltuk a legfontosabb indokokat, hogy miért nem szabad elhanyagolnunk ezt a feladatot.

Betegségeket előzhetünk meg

A klímaberendezés beltéri egységében a hőmérséklet különbségek miatt pára csapódik le. Az így kialakult nedves környezet melegágya lehet a különböző baktériumoknak és penészgombáknak. Ez betegségek forrása lehet, mivel a készülék nem a kinti levegőt szívja be, hanem a benti levegőt keringeti. Torok- és szemirritáció, extrém esetben köhögés, fejfájás, illetve legionella fertőzés is előfordulhat, amely legionárius betegség kialakulásához is vezethet.

 

Elkerülhetjük az energiaszámla növekedését

A klíma beltéri egységében elhelyezett szűrő(k) fogják fel a levegőben található szennyeződéseket, a port, pollent, poratkákat stb. Karbantartás hiányában a szűrő egy idő után telítődik és a készülék már nem tudja olyan magas hatékonysággal átmozgatni a levegőt. Nehezebben fog hűteni vagy fűteni, ezáltal több energiát fogyaszt, sőt a túlterhelés meghibásodáshoz is vezethet, miközben értelemszerűen a helyiség levegőminősége is romlik.

 

Meghosszabbíthatjuk az életét

A szakszerű klíma karbantartás a tisztítás mellett egy általános ellenőrzési folyamatot is magában foglal. A szakember ilyenkor megnézi a nyomásértékeket, a csatlakozókat, a kondenzvíz kivezetést, a szivárgás-mentességet, a hűtőközeg mennyiségét és, hogy a működési paraméterek az előírt értékeken belül vannak-e. A beltéri egység mellett természetesen a kültéri egységre is érdemes figyelmet fordítani, hiszen ott a szennyeződés a kitettség miatt sokszorosa lehet a bentinek. A lerakódott por, pókhálók és különösen a nyárfavirág szöszei, amelyek szőnyegként vonják be a ventilátort, akadályozzák a levegőáramlást és ezáltal a kültéri egység működésének hatékonysága csökken.

 

Mikor és milyen gyakran végeztessünk klíma karbantartást?

A gyakoriság meghatározásában fontos szerepet játszik, hogy a gyártó mit ír elő a garanciavállalás feltételének. De azt mondhatjuk, hogy amennyiben lakásban, lakóházban felszerelt készülékről van szó és azt csak hűtésre használjuk, akkor évi egy, amennyiben fűtésre is, úgy évi két alkalommal érdemes elvégeztetni a klíma karbantartását. Mindezt érdemes a szezonkezdet előttre időzíteni, ugyanúgy mint egy gázkonvektor ellenőrzését vagy az autógumi cseréjét, hiszen az utolsó pillanatban már nem vagy csak nagyon nehezen találhatunk rá szakembert.

 

Mennyibe kerül a szakember által végzett karbantartás?

A beltéri egység karbantartásának költsége alkalmanként 6-18 ezer forint között mozog, attól függően, hogy a tisztítás milyen módszerrel történik (gőzzel, átmosással, fertőtlenítő folyadékkal, esetleg ózonnal). De ez az összeg elenyésző, ha az egészségünkre gondolunk, illetve szeretnénk megelőzni az olyan súlyos meghibásodást, amely alkatrész cserével már nem orvosolható és esetleg a rendszer teljes cseréjét teszi szükségessé.